Slide 1

Michael Bullman edzés Debrecenben

 

Múlt év tavaszán ezen lap hasábjain mutattuk be az újjászületett pallagi lovas bázist. A Debrecentől néhány km-re, csodálatos környezetben fekvő, mégis könnyen megközelíthető telep egykor a Debreceni Állami Gazdaság sportkörének otthona volt, ma magántulajdonban van, és szerencsére ismét a megye és a térség lovas sportját szolgálja.
Az igényesen kivitelezett, lelátóval is felszerelt fedeles lovarda mellé időközben elkészült a jártatógép és  a ló szolárium is, az istálló egyik szárnya pedig azóta megtelt lóval. A tulajdonos tervei között a bértartáson túl szerepelt a versenyek és kurzusok szervezése is, mely ígéretét be is váltotta. 2007-ben díjlovagló versenynek adott otthont a létesítmény, 2008-at pedig két szakágban is kurzus szervezésével kezdték. Február 2-án szombaton Mike Bullman volt a "vendég előadó". Az ő neve ismerősen és jól cseng a hazai díjugratók között. Az angol szakember keze alatt lovagolt Joe Turi néven Túri József, majd tragikusan megüresedett helyét és lovait James Wingrave vette át. Időközben megbízták a díjugrató szakág szövetségi kapitányi teendőinek ellátásával is.
A szombati edzésre három osztályban került sor, minden osztályba 4-4, nagyjából azonos tapasztalattal, képzettséggel rendelkező ló-lovas párost osztottak be. Az edzéseken nem a nagy magasságok leküzdése volt a cél, hanem a lovak gimnasztikai gyakorlatokkal való ellazítása, ügyesítése. Természetesen ahány ló, ahány lovas, annyi eset. Az oktató minden párossal a nekik megfelelő, a saját problémáikat megoldó vagy csökkentő gyakorlatokat végeztetett. Korrigálta a lovaglásnál, segítségadásnál észlelt esetleges hibákat, finomította a lovasok ülését, kéz-munkáját, segítségadásait. A munka a melegítés után szóló ugrásokon kezdődött, majd egy gimnasztikai sorral folytatódott, míg az edzés végén pálya-részletet is kellett lovagolni.
Ahogy a házigazdától (háziasszonytól), dr Homoródi Nórától megtudtuk, megegyezés született közte és Bullman úr között, mi szerint - amennyiben az érdeklődés a lovasok részéről meg lesz, - további hasonló rendezvényekre kerülhet sor, a következőre nagyjából három-négy hét múlva. Bizonyos, hogy nem csak a résztvevő lovasoknak, de a lelátón helyet foglaló, több megyéből érkezett érdeklődőknek is hasznos volt ez a nap, és hasznos lesz a következő is.
A díjugratók után a díjlovasokról sem feledkeznek meg a rendezők, hiszen február végén Ács Róbert, többszörös magyar bajnok tart továbbképzést a térség díjlovasainak.
Köszönjük a lehetőséget, a lehetőségeket, és reméljük, hogy valóban rendezvény-sorozat lesz a hasznos kezdeményezésből, mely az egész régió lovas-sportját szolgálja.