Slide 1

Üdvözlünk kedves lovas barátunk!

 

Engedd meg, hogy pár mondatban ismertessem lovardánk történetét. Pallag Lovasudvar elődje a Debreceni Állami Gazdaság (DÁG) lovardája 1974-ben költözött Pallagra. A létesítmény lovasai elsősorban a díjugratásban jeleskedtek, a teljesség igénye nélkül itt lovagolt Gáthy Károly, Kovács Gyula, Ács József, Nádházi Árpád, és a jelenleg is aktív sportolók közül itt kezdett Lengyel Róbert, Hajdú János, Tóth József, Számel Ildikó, Kovács József.

Minta 1

1994-ben került a pallagi lovasbázis magánkézbe. A lovasélet ezzel nem szűnt meg, a tulajdonos kiváló lovai, Boda Tóbiás, és Boda Szindbád sok díjugrató versenyen szereztek dicsőséget gazdájuknak. 1997-től a két kedvenc mén elvesztésével a sportélet átmenetileg szünetelt, csak hobbilovak legelték a pallagi füvet. Időközben azonban megérett az újrakezdés gondolata, és 2005-ben elkészült a fedeles lovarda, ill. a 180 m2-es "szociális blokk" terve. Még ugyanebben az évben lázasan elkezdődött a régi istállóépület teljes felújítása. Tervünk volt egy a régi hagyományokat szem előtt tartó, de a XXI. századi igényeket kielégítő, európai színvonalú lovas objektum megteremtése. Az első lovak 2006.dec 1-én érkeztek, és ekkor érkezett haza az építkezés miatt "bértartásba száműzött" kedvencünk, az időközben sportlóvá érett Szikrázó Száva is.
A kialakított istállóban 16 darab tágas boksz, valamint patamosó szolgálja a lovak kényelmét. Az istállóból nyílik a szociális blokk, ahol 180 m2-en női-férfi öltözők, zuhanyzók és mosdók, iroda, valamint egy tágas étkező-társalgó helyezkedik el. Az étkezőből remek kilátás nyílik a jártatógépre, a karámokra, valamint a külső lovaspályákra. Az istállóból kifelé jövet egy kiszolgáló rész található, ahol két tágas nyerges helység, hideg-melegvizes patamosó, lószolárium és "patkolda" került kialakításra. Külön büszkeségünk az impozáns megjelenésű fedeles lovarda. A 22x56 m2-es küzdőtér biztosítja a változó időjárás mellett a folyamatos lovaglási lehetőséget, a 150 férőhelyes tribün pedig a lelkes szurkolók, látogatók, edzők részére készült.
A lovarda területén tágas karámok, 6 lovas jártatógép, tágas futószáras körkarám, díjlovas négyszög, díjugrató pálya található. A munkák jelenleg is folynak annak érdekében, hogy minél színvonalasabb és szebb lovarda várja jelenlegi és leendő lovasainkat. Mottónk egy olyan lovarda kialakítása:
"ahol ló, lovas és lótulajdonos is jól érzi magát"

 

Kedvenceink

 

Szikrázó Száva

Száva
A 2000-ben született sárga kancánk édesapja korábbi kedvencünk, kiváló ugrólovunk Boda Szindbád, más nevén Debrecen Szikrázó, akit sajnos korán elveszítettünk. A mi nyakigláb csikónk eleinte csak hihetetlen kedvességével, bátorságával, valamint hatalmas méretével hívta fel magára a figyelmet. 2005-ben részt vettünk a Nyíregyházán megrendezett országos tenyészszemlén, ahol a kisbéri félvér kancák között a legmagasabb küllemi bírálati pontot kapta, összesítésben pedig az előkelő 3.helyet szerezte meg. A 2006-os év azonban újabb meglepetéseket hozott. Kezdő ló kategóriájában élete első versenyén Hajdú Jánossal mindenki "Piki"-jével a nyergében kiegyensúlyozottan, fegyelmezett magatartással, precíz ugrásokkal negyedik, majd másnap hatodik helyezett lett. Mindkét nap 7.2 stílusbírálati ponttal jutalmazták a bírók a teljesítményét. Az év további versenyein szintén szép pályákat láthattunk tőle, számos szalaggal örvendeztetett meg minket. 7 pályából 5 esetben hibátlanul teljesített, és helyezést ért el. Eredményei elismeréseként a Kisbéri és Gidrán Tenyésztők 2007-s naptárában helyet kapott (Szeptember). A 2007-es évben alapszintű díjlovaglásban versenyeztünk, de az "évadot" egy váratlan sérülés derékba törte. 2008-ban hosszas gondolkodás után Ravallo-val fedeztetés történt, aminek eredményeként 2009.04.06-án este megszületett csodálatos csikónk Rambo, hivatalos nevén Fidelio. Száva újra vemhes, jelenleg Piki barátunk várja tőle álmai csikóját, az apuka a rendkívül impozáns, és intelligens Széplak Szultán.

 

Reklám

Reklám
Reklám 2001-ben született fekete herélt magyar sportló. Éveken át sikeresen versenyzett Fonyódi Ildikóval a nyergében, majd átmenetileg hobbilóként töltött egy "szezont". Kalandos úton 2010. július 29-én került hozzánk. Azóta, azaz több mint 2 éve folyamatosan dolgozunk, 2 éve versenyzünk. 2012-s évünk igazán sikeresen alakult, számos 1. helyezést nyertünk licensz-szerző versenyszámokban, majd elnyertük a BASF-Talentum versenysorozat döntőjén a felnőtt L kategóriás bajnoki címet, illetve mi voltunk a verseny legeredményesebb párosa, amit különdíjjal jutalmaztak. A Hortobágyon megrendezett Díjlovagló Magyar Bajnokságon L kategóriában összesítve az 5. helyen végeztünk. Reklám egy rendkívüli szépséggel, és kiemelkedő mozgással megáldott ló, de tudjuk, hogy "nincsen rózsa tövis nélkül", lovaglása lovas igényes, nagyon zárkózott természetű, de akit megkedvel, ahhoz nagyon ragaszkodik.

 

Royal Flush

Verseny
Nem szabad megfeledkezem örök kedvencemről Royal Flush-ről, azaz Robiról.
Royal Flush, azaz Robi 2000-ben született angol telivér mén, kiváló pedigrével rendelkezik. Anyja: Robinia, apja: First Mission. Robi kevés galoppversenyen indult, édesanyjától ugyanis örökölte rendkívül nyugodt természetét, ami valljuk be nem túl szerencsés a galoppon. Így rövid átlovaglást követően került korábbi lovasához (Begidsan Eszter), akivel nagyon összeillő párost alkotva eredményesen szerepeltek díjlovas versenyeken. 2008-ban családi okokból kényszerültek elválni, és jómagam az interneten akadtam rájuk. Bár sohasem gondoltam volna, hogy egy telivér mént veszek (pláne díjlovaglásra!), Eszter olyan szépeket mondott Robiról, hogy elmentem megnézni. És néhány nap múlva Robi már Pallagon ette a zabot. Két évig dolgozunk együtt, és élmény volt vele minden edzés, minden verseny. Robi igazi társ, igazi partner volt, sokszor volt olyan érzésem: TUDJA a programot :))
2010-ben Uzonyi Ildikó barátnőm átvette tőlem ezt a kis kincset, majd egy évvel később másik "igaz barátném"-hoz, Borzáné Sári Enikőékhez került, egész pontosan a nagyon tehetséges kisfiához, Dominikhoz. Robi volt az, akivel Ildi és Dominik az első meghatározó versenyélményeket szerezte, mindketten életük első versenyén helyezve voltak Robi segítségével.
Robi bármerre járt, mindenkit elbűvölt, nem volt olyan ember, legyen az felnőtt vagy gyerek, aki nem imádta volna. A mindannyiunk által ismert és szeretett Berényi Miki bácsi minden egyes versenyen megkérdezte: "hogy van a kis telivér"?
És hogy miért beszélek múlt időben?
Robi sajnos hosszas betegeskedés, és szenvedés után 2012. szeptember 3-án távozott közülünk, de mi, akik ismertünk, szerettük, sose feledjük...

 

RAMBO:

Száva mama kisfia, papa: Ravallo. Született 2009.04.06. 20.15. A szépreményű "fiunk" a Sáripusztai ménesben, majd Létavértesen töltötte az óvodás éveket. 2012. szeptember közepén érkezett haza, belovaglása Számel Ildikó kezei alatt folyamatban van.
Egy biztos: kedves, együttműködő, és figyelmes okos ló. A jármódjai kiválóak, a többit meglátjuk;)